Tak ako sú miestne tradície neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci, rovnako k tomuto obdobiu patrí hojnosť a prítomnosť tých najchutnejších jedál. Každoročne sa Ždiarčania tešia na dobroty, ktoré si od začiatku roka šetrili práve na toto čarovné obdobie. Originalita prejavujúca sa pri zvykoch a tradíciách sa rovnakým spôsobom premietla tiež do miestnej gastronómie typickej pre Veľkú noc.
V ždiarskych domácnostiach je zvykom pred každou Veľkou nocou dôkladne poumývať všetky nádoby od zvyškov masti. Prestáva sa používať maslo a jeho miesto nahrádza ľanový olej, ktorý sa vždy musel uskladňovať v tmavých priestoroch. Pokrmy sa charakterizujú svojskou striedmosťou, ale nenechajte sa oklamať. Typickým znakom daných pokrmov bola neuveriteľná sýtosť a chutnosť. Mnoho rodín má počas Veľkej noci v košíkoch údeniny ako napríklad šunku, slaninu, klobásky a tiež rôzne iné maškrty.
Aj v dnešnej dobe sa v niektorých domácnostiach pripravuje „Šviencelina“. Je to chutný pokrm vytvorený zo smotany, nakrájanej šunky, klobások a iných delikátnych ingrediencií lahodných pre naše chuťové poháriky. Zaujímavosťou je samotná dôsledná príprava pozostávajúca z dôkladného varenia na miernom ohni trvajúceho minimálne 8 hodín. Počas tejto doby sa miešajú chute tradičných surovín a konečným výsledkom je nezameniteľný gastronomický zážitok.
Bývalo zvykom, že zvyšky z veľkonočnej hostiny sa u mnohých gazdov pozbierali a odniesli zvieratkám, aby si taktiež pochutnali. Ak už v tom období nebola súvislá snehová pokrývka, škrupiny z vajec a kostí sa odnášali na polia, aby bola bohatá úroda.
Tak ako sú miestne tradície neoddeliteľnou súčasťou Veľkej noci, rovnako k tomuto obdobiu patrí hojnosť a prítomnosť tých najchutnejších jedál. Každoročne sa Ždiarčania tešia na dobroty, ktoré si od začiatku roka šetrili práve na toto čarovné obdobie. Originalita prejavujúca sa pri zvykoch a tradíciách sa rovnakým spôsobom premietla tiež do miestnej gastronómie typickej pre Veľkú noc.
V ždiarskych domácnostiach je zvykom pred každou Veľkou nocou dôkladne poumývať všetky nádoby od zvyškov masti. Prestáva sa používať maslo a jeho miesto nahrádza ľanový olej, ktorý sa vždy musel uskladňovať v tmavých priestoroch. Pokrmy sa charakterizujú svojskou striedmosťou, ale nenechajte sa oklamať. Typickým znakom daných pokrmov bola neuveriteľná sýtosť a chutnosť. Mnoho rodín má počas Veľkej noci v košíkoch údeniny ako napríklad šunku, slaninu, klobásky a tiež rôzne iné maškrty.
Aj v dnešnej dobe sa v niektorých domácnostiach pripravuje „Šviencelina“. Je to chutný pokrm vytvorený zo smotany, nakrájanej šunky, klobások a iných delikátnych ingrediencií lahodných pre naše chuťové poháriky. Zaujímavosťou je samotná dôsledná príprava pozostávajúca z dôkladného varenia na miernom ohni trvajúceho minimálne 8 hodín. Počas tejto doby sa miešajú chute tradičných surovín a konečným výsledkom je nezameniteľný gastronomický zážitok.
Bývalo zvykom, že zvyšky z veľkonočnej hostiny sa u mnohých gazdov pozbierali a odniesli zvieratkám, aby si taktiež pochutnali. Ak už v tom období nebola súvislá snehová pokrývka, škrupiny z vajec a kostí sa odnášali na polia, aby bola bohatá úroda.