Máme tu jarné obdobie a spolu s ním aj prebúdzajúcu sa prírodu. Mnohí z nás si s tým spájame sezónny rast mnohých špecifických rastlín, ktoré nám robia radosť či už svojím vzhľadom, alebo nezameniteľnou charakteristikou vhodnou ako ingrediencia v gastronómii. Medzi nimi je aj jedna špecifická liečivá rastlinka, o ktorej ste už určite počuli. Je ňou medvedí cesnak, medzi ľuďmi často nazývaný ako aj poklad jarnej kuchyne. Práve v tomto čase je jeho sezóna v plnom prúde a ak budete počas Vašich jarných prechádzok prírodou všímaví, môžete ho objaviť aj Vy. Teraz Vám priblížime benefity prameniace z jeho konzumácie, kde ho nájdete a taktiež techniku spracovania.
Ideálnym ekosystémom pre medvedí cesnak sú lužné a listnaté lesy. Je to preto, lebo tieto miesta sú dostatočne vlhké a bohaté na úrodu. Miesta kde rastie často vyzerajú ako „zelené koberce“ z arómou typickej cesnakovej vône. Avšak pozor, práve táto vôňa je spôsob ako si medvedí cesnak nezameniť s konvalinkou. Ich listy sú častokrát na nerozoznanie. Pri zbere treba mať na pamäti, že zbierame iba lístky a cibuľku nechávame v zemi. Pri tejto činnosti je výborným pomocníkom prútený košík, kde si natrhané zdravé lístky uschováme. Neodporúčame však medvedí cesnak sušiť, pretože by prišiel o väčšinu prospešných látok.
Medvedí cesnak taktiež obsahuje mnoho vitamínov prospešných pre nás organizmus. V prvom rade však obsahuje pre cesnak najdôležitejšiu látku a tou je alicín. Pýtate sa čo to je? Alicín je špecifická súčasť cesnakov, ktorá i dodáva tú typickú nezameniteľnú vôňu. A v čom je hlavný rozdiel medzi klasickým a medvedím cesnakom? Ten medvedí je jemnejší a nachádza sa v ňom o trošku viac látok prospešných pre naše zdravie. Ak by ste sa opýtali skúseného bylinkára na benefity tejto byliny, určite by Vám povedali, že pomôže Vášmu telu zbaviť sa toxínov a prebudiť telo aj ducha po období chladných zím.
Jedným z najznámejších receptov obsahujúci medvedí cesnak je nepochybne lahodné pesto. Jeho príprava Vám zaberie menej ako pol hodinku a zaujme pevné miesto v kuchyni nejedného gurmána.
Ingrediencie potrebné na výrobu pesta:
Prípravu začneme premytím zdravých lístkov medvedieho cesnaku, následne tieto osušené lístky vložíme do mixéra a za stáleho mixovania postupne pridávame ostatné ingrediencie. Po precíznom rozmixovaní uschováme hotové pesto do sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom mieste. Tajným tipom niektorých gurmánov je pridanie postrúhaného parmezánu.
Máme tu jarné obdobie a spolu s ním aj prebúdzajúcu sa prírodu. Mnohí z nás si s tým spájame sezónny rast mnohých špecifických rastlín, ktoré nám robia radosť či už svojím vzhľadom, alebo nezameniteľnou charakteristikou vhodnou ako ingrediencia v gastronómii. Medzi nimi je aj jedna špecifická liečivá rastlinka, o ktorej ste už určite počuli. Je ňou medvedí cesnak, medzi ľuďmi často nazývaný ako aj poklad jarnej kuchyne. Práve v tomto čase je jeho sezóna v plnom prúde a ak budete počas Vašich jarných prechádzok prírodou všímaví, môžete ho objaviť aj Vy. Teraz Vám priblížime benefity prameniace z jeho konzumácie, kde ho nájdete a taktiež techniku spracovania.
Ideálnym ekosystémom pre medvedí cesnak sú lužné a listnaté lesy. Je to preto, lebo tieto miesta sú dostatočne vlhké a bohaté na úrodu. Miesta kde rastie často vyzerajú ako „zelené koberce“ z arómou typickej cesnakovej vône. Avšak pozor, práve táto vôňa je spôsob ako si medvedí cesnak nezameniť s konvalinkou. Ich listy sú častokrát na nerozoznanie. Pri zbere treba mať na pamäti, že zbierame iba lístky a cibuľku nechávame v zemi. Pri tejto činnosti je výborným pomocníkom prútený košík, kde si natrhané zdravé lístky uschováme. Neodporúčame však medvedí cesnak sušiť, pretože by prišiel o väčšinu prospešných látok.
Medvedí cesnak taktiež obsahuje mnoho vitamínov prospešných pre nás organizmus. V prvom rade však obsahuje pre cesnak najdôležitejšiu látku a tou je alicín. Pýtate sa čo to je? Alicín je špecifická súčasť cesnakov, ktorá i dodáva tú typickú nezameniteľnú vôňu. A v čom je hlavný rozdiel medzi klasickým a medvedím cesnakom? Ten medvedí je jemnejší a nachádza sa v ňom o trošku viac látok prospešných pre naše zdravie. Ak by ste sa opýtali skúseného bylinkára na benefity tejto byliny, určite by Vám povedali, že pomôže Vášmu telu zbaviť sa toxínov a prebudiť telo aj ducha po období chladných zím.
Jedným z najznámejších receptov obsahujúci medvedí cesnak je nepochybne lahodné pesto. Jeho príprava Vám zaberie menej ako pol hodinku a zaujme pevné miesto v kuchyni nejedného gurmána.
Ingrediencie potrebné na výrobu pesta:
Prípravu začneme premytím zdravých lístkov medvedieho cesnaku, následne tieto osušené lístky vložíme do mixéra a za stáleho mixovania postupne pridávame ostatné ingrediencie. Po precíznom rozmixovaní uschováme hotové pesto do sklenenej nádoby a skladujeme na chladnom mieste. Tajným tipom niektorých gurmánov je pridanie postrúhaného parmezánu.